Kalba kaip menas – naujas interaktyvus muziejus Vašingtone

Šių metų gegužės 31 d. Vašingtone (Kolumbijos valstija) po rekonstrukcijos ir renovacijos turėjęs atsidaryti „Planet World Museum“ paskelbė atidedantis atidarymo datą dėl šiuo metu susidariusios situacijos. Nepaisant to, kviečiame susipažinti, ko galima tikėtis naujame muziejuje, kuriame kalbos menas pristatomas pasitelkiant šiuolaikines technologijas.

„Planet World Museum“ yra įsikūręs istoriniame Franklino mokyklos pastate, ant kurio stogo 1880 metais Aleksandras Belas pirmą kartą atliko skambutį naudodamasis fotofonu. Pasak muziejaus pranešimų, būsima ekspozicija bus sudaryta iš 11-kos ekspozicinių salių, skirtų įvairaus amžiaus ir lygio skaitytojams bei kalbėtojams, taip skatindama lankytojus „juoktis, dainuoti, kalbėti, skaityti ir rašyti“. Vienoje salėje lankytojai galės merkti teptukus „į žodžių paletę“ ir „tapyti“ skaitmenines panoramas, kitoje salėje pasitiks meninė instaliacija „Kalbantis gluosnis“ per garsiakalbius leidžianti garso įrašus skirtingomis kalbomis. Kitoje salėje esanti beveik 7 m „Žodžių siena“ reaguodama į balsą pasakos, kaip skirtingi žodžiai buvo įtraukti į anglų kalbos žodyną. Didžiausia ekspozicinė salė turės spalvotą pasaulio gaublį, kuris kvies lankytojus tyrinėti daugiau nei 30 pasaulio kalbų (tarp jų ir dviejų tipų gestų kalbą), sužinoti apie jų kilmę ar mokytis kiekvienoje kultūroje esančių specifinių terminų. Antrame aukšte bus įrengta poezijai skirta erdvė, kurioje lankytojai galės atsipūsti skaitydami ant sienų pasirodančias eilutes. Taip pat, lankytojai galės išmėginti karaoke ir viešąjį kalbėjimą. Be ekspozicijų, muziejus taip pat turės suvenyrų parduotuvę, auditoriją ir klases, planuojama organizuoti gyvus pasirodymus, autorių skaitymus, įvairias dirbtuves.

Muziejaus įkūrėja Ana Friedman tikisi, kad muziejus „prikels kalbą gyvenimui“. Interaktyvios, unikalios ekspozicijos padės lankytojams iš naujo atrasti žodžius ir kalbą, lavinti ir kelti raštingumo įgūdžius bei įvertinti žodžių svarbą. Įėjimas į muziejų bus nemokamas.

Daugiau informacijos apie muziejų bei jo atidarymą galite rasti čia.

Tekstą parengė Kauno regiono muziejų skaitmeninimo centro vyr. metodininkė Daina Zozaitė pagal www.planetworldmuseum.org informaciją

Atnaujinta: 2020-04-17